The Suzy Hoodless Apartment
Television Centre, Wood Lane, London W12

£825,000
Leasehold

Architect: AHMM

Request viewing

"The kitchen has terrazzo worktops, handle-less Italian-designed units and appliances by Siemens. Polished screed, with underfloor heating, extends across this and the entrance hall, finishing at the bedroom and shower room. There is comfort cooling throughout."

Brilliantly positioned on the fourth floor of Television Centre’s Helios building is this wonderfully bright one-bedroom apartment. It was built to a design by architects Allford Hall Monaghan Morris with interiors by designer Suzy Hoodless.

A landmark piece of modern architecture, Television Centre was the home of the BBC for over fifty years, until its relocation in 2012. At its core is The Helios, a circular Grade-II listed Modernist structure arranged around a central fountain, with a beautiful mosaic-tiled exterior and arresting central staircase visible through soaring glazing. A boundary is formed by the newly added Crescent with private gardens between them.

Internal accommodation extends to almost 600 sq ft and is accessed via lift or a spectacular cantilevered staircase, the world’s largest when it was installed in 1960. Entry is to an open-plan living room, kitchen and dining room with wall-to-wall windows that offer a remarkable perspective through the Grade II-listed façade, to the Helios statue and fountain of the central courtyard. These have been updated with double glazing while retaining, in deference to the listing, the aesthetic of the original steel frames.

Respecting the integrity of the original structure, a ribbed section of the concrete ceilings is revealed in the living room, rising to three meters at its height. The kitchen has terrazzo worktops, handle-less Italian-designed units and appliances by Siemens. Polished screed, with underfloor heating, extends across this and the entrance hall, finishing at the bedroom and shower room. There is comfort cooling throughout.

The substantial glazing of the living space is mirrored in the bedroom, flooding the space with light. Next to this is the shower room with walk-in shower and bespoke tiles designed by the architects.

Television Centre is at the centre of an exciting regeneration of the area, with the opening of independent restaurants such as Kricket and the new Soho House members’ club, White City House. Also nearby is White City Place, a creative campus with restaurants, shops and museums, and the new home to RCA’s Schools of Communication, Humanities, and Architecture.

Residents of Television Centre enjoy a range of brilliantly executed amenities, including a private cinema, 24-hour concierge, and an excellent residents’ lounge with work and meeting spaces.

Tenure: Leasehold
Lease Length: approx. 975 years
Service Charge: approx. £4,500 per annum
Ground Rent: approx. £450 per annum

Please note that all areas, measurements and distances given in these particulars are approximate and rounded. The text, photographs and floor plans are for general guidance only. The Modern House has not tested any services, appliances or specific fittings — prospective purchasers are advised to inspect the property themselves. All fixtures, fittings and furniture not specifically itemised within these particulars are deemed removable by the vendor.


History

Television Centre was built on the site of the Franco-British Exhibition of 1908. A large public fair, its intricate white buildings and waterways gave rise to the area’s name of White City. The exhibition attracted around eight million visitors, and was constructed to celebrate the signing of the Entente Cordiale, an agreement of cooperation that marked the end of nearly a thousand years of conflict.

Television Centre was commissioned in 1949 with work starting in 1950. The original design was by Graham Dawbarn CBE (Norman and Dawbarn Architects). Although an earlier concept proposed a circular form, Dawbarn, while pondering the design of the building, drew a question mark on an envelope (now held by the BBC Written Archives Centre), and thus the shape of the 14-acre site was born as it appears from overhead. Following years of staggered construction BBC Television Centre officially opened in June of 1960.

For decades Television Centre stood as a cultural icon, a landmark piece of modern architecture, and a creative beacon for the nation’s broadcasting.
On 17 June 2009 the Central Ring of the building and Studio One, noting in particular the John Piper mosaic, mosaic-tiled central drum, gilded-bronze statue of Helios by TB Huxley-Jones, full-height glazing of the incredible Helios staircase and the original clock in the Central Ring, received Grade II listed status from the Department for Culture, Media and Sport.

Related stories


Related sales


Recently Viewed