Television Centre I
Wood Lane, London W12

£4,000,000
Leasehold

Architect: AHMM

Request viewing

"This particular apartment belongs to the ‘Architects’ Series’, one of nine in The Crescent, each individually designed by an architecture practice alongside lead designers AHMM."

This remarkable three-bedroom penthouse apartment, with three terraces, can be found on the eighth floor of Television Centre’s Crescent. It was built to a design by AHMM, lead architects on the award-winning reinvention of the Grade-II listed site, with interiors by architectural designer Fran Hickman.

A landmark piece of modern architecture, Television Centre was the home of the BBC for over fifty years, until its relocation in 2012. The newly built Crescent follows the circular form of the Grade-II listed Helios building, and provides a boundary around the existing building, with views of the private gardens between them, and Hammersmith Park to the west.

This particular apartment belongs to the ‘Architects’ Series’, one of nine in The Crescent, each individually designed by an architecture practice alongside lead designers AHMM. Coffey Architects, Haptic and Piercy and Co were the three chosen to work on selected apartments and have contributed a unique treatment of light, materiality and layout for each space.

Internal accommodation extends to approximately 2,214 sq ft and is arranged in an open, lateral plan. At its centre is the kitchen, by Molteni&C and Dada, with appliances by Miele. A long walnut bar looks out through floor-to-ceiling glazing, onto a large sky garden and far-reaching westerly views beyond. An adjacent gallery, bathed in light from a series of roof lights, allows the kitchen to be closed when necessary, retaining a primary route between the two front bedrooms and the living space.

The gallery leads to an expansive reception space, opening through a sliding-pocket door to a central dining area that serves as a division between the formal and informal living areas. There is access to separate terraces at both aspects. The larger of the terraces looks inward over the enclosed communal gardens and is shared by one of the bedrooms.

All three bedrooms have built-in wardrobes and en-suite bath or shower rooms. From the entrance hall there is access to a guest WC and a separate utility room with terrazzo worktop. With the exception of the bedrooms, bathrooms and kitchen, flooring is engineered oak throughout.

Television Centre is at the centre of an exciting regeneration of the area, with the opening of independent restaurants such as Kricket and the new Soho House members’ club, White City House. Also nearby is White City Place, a creative campus with restaurants, shops and museums, and the new home to RCA’s Schools of Communication, Humanities, and Architecture.

Residents of Television Centre enjoy a range of brilliantly executed amenities, including access to the Soho House gym, a private cinema, 24-hour concierge, and an excellent residents’ lounge with work and meeting spaces.

Tenure: Leasehold
Lease Length: approx. 975 years
Service Charge: approx. £14,500 per annum
Ground Rent: approx. £1,000 per annum

Please note that all areas, measurements and distances given in these particulars are approximate and rounded. The text, photographs and floor plans are for general guidance only. The Modern House has not tested any services, appliances or specific fittings — prospective purchasers are advised to inspect the property themselves. All fixtures, fittings and furniture not specifically itemised within these particulars are deemed removable by the vendor.


History

Television Centre was built on the site of the Franco-British Exhibition of 1908. A large public fair, its intricate white buildings and waterways gave rise to the area’s name of White City. The exhibition attracted around eight million visitors, and was constructed to celebrate the signing of the Entente Cordiale, an agreement of cooperation that marked the end of nearly a thousand years of conflict.

Television Centre was commissioned in 1949 with work starting in 1950. The original design was by Graham Dawbarn CBE (Norman and Dawbarn Architects). Although an earlier concept proposed a circular form, Dawbarn, while pondering the design of the building, drew a question mark on an envelope (now held by the BBC Written Archives Centre), and thus the shape of the 14-acre site was born as it appears from overhead. Following years of staggered construction BBC Television Centre officially opened in June of 1960.

For decades Television Centre stood as a cultural icon, a landmark piece of modern architecture, and a creative beacon for the nation’s broadcasting.

On 17 June 2009 the Central Ring of the building and Studio One, noting in particular the John Piper mosaic, mosaic-tiled central drum, gilded-bronze statue of Helios by TB Huxley-Jones, full-height glazing of the incredible Helios staircase and the original clock in the Central Ring, received Grade II listed status from the Department for Culture, Media and Sport.

Related stories


Related sales


Recently Viewed