Architect: Chance de Silva

House 1, Eco Vale
Wood Vale, London SE23

SOLD

Sold

The photographs are for illustrative purposes only, and do not depict the individual house being sold.

This exciting two-bedroom end-of-terrace eco house (approx. 934 sq ft) is newly completed to a design by the architects Chance de Silva. It forms part of a group of three known as Eco Vale, with a shared landscaped courtyard and two private west-facing decks.

House 1 is the largest of the three, and is situated on the northern end. It has extra natural light thanks to glass bricks on the ground floor, and an additional window on the first floor which offers views of the City skyline.

The house is entered via the enclosed shared garden at the front. The ground floor contains an open-plan reception, kitchen and dining room with a wood-burning stove. The kitchen has reclaimed-wood doors and worktops made from a reclaimed art-school bench. Full-height glazed doors open onto a deck at the front. There is also a shower room beside the stairs. The first floor has a large landing area that could be used as a study, with a bathroom off it. The two bedrooms have lovely sloping high ceilings and open onto the terrace. There is a slate floor downstairs, and reclaimed oak chevron floorboards upstairs.

The energy strategy for the project was devised in consultation with environmental specialists Synergy and civil/structural engineers Conisbee. The houses are highly insulated, triple-glazed, and feature an exhaust-air heat pump connected to solar and photovoltaic panels. They also have a green roof, and underfloor heating. Set into the sloping backland of the site, the properties are timber-framed and clad with natural larch. They are sold with Professional Consultants Certificates.

The three units, although not designed specifically for a co-housing group, are likely to suit sustainability-conscious owner occupiers. Eco Vale fits Lewisham’s tradition of cutting-edge sustainable developments, such as the famous Walters Way designed by Walter Segal, which pioneered self-build eco-communities.

Eco Vale is situated between Wood Vale and Canonbie Road, behind the Wood Vale Estate. It is within a short walk of Honor Oak Park station on the East London Line, with excellent rail links to central London. There are also many bus routes. Nearby green spaces include Camberwell Old Cemetery, Brenchley Gardens, One Tree Hill Nature Reserve, the Horniman Nature Trail and Gardens, the Devonshire Road/Garthorne Road Nature Reserve, Camberwell New Cemetery, Peckham Rye Park and Dawson’s Hill Nature Reserve. Dulwich Park and Wood are also in walking distance.

Dulwich Picture Gallery, the Brockley Jack Theatre and pub, Rivoli Ballroom, the Broadway Theatre, The Brockley Mess, Brockley and Hilly Fields Farmers’ Market, Ladywell Arena, Lewisham Hospital, and Dulwich Village are also in walking distance.

Please note that all areas, measurements and distances given in these particulars are approximate and rounded. The text, photographs and floor plans are for general guidance only. The Modern House has not tested any services, appliances or specific fittings — prospective purchasers are advised to inspect the property themselves. All fixtures, fittings and furniture not specifically itemised within these particulars are deemed removable by the vendor.


Related sales


Chance de Silva

Chance de Silva was set up to explore the possibilities of architecture in interaction with other participants. They might be artists, designers, musicians, community groups or performers. They seek projects which allow exploration and experimentation having worked with, for example, artists Matt Hale and Frank Watson on our Venus project, and with Kirsty Brooks at Cargo Fleet. These works became an integral part of the architecture.

Chance de Silva’s work has been featured on TV in the UK and France, and radio in the UK, published in the national press and in books in France, Spain, China and the UK.


Recently Viewed